20071212

moneygami

Banknot kullanılarak yapılan origaminin sırrı, kağıt paranın üzerindeki baskı ve desenleri zekice kullanmaktan geçiyor. Bazen iki boyutlu şekiller, bazen de mini heykel türü sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Bu katlama sanatına "moneygami" yani "para"gami deniliyor.

Kağıt para katlama sanatıyla ilk olarak 19. yy'da Percy Bysshe Shelly adında İngiliz bir şair'in paradan yaptığı gemileri suda yüzdürme merakı ile karşılaşıyoruz. Gerçi kağıt para 13. yy'dan beri dünyada gezmekte ve Çin'de çok daha önceden kağıt katlama sanatına ait örnekler var ama banknot kullanılarak yapılan somut örneklere 1920'lere kadar rastlanmıyor. Bu sanatla ilgili basılı materyal olarak ilk kitap 1923'de Will Blythe'dan "paper magic" diye biliniyor. O sıralarda Houdini ve bir sürü sihirbaz da bu sanatı gösterilerinde kullanıyorlar. Sanıyorum ki eski büyük sihirbazların Çin'le ve Çinli'lerle olan sıkı bağları bu konuda göz ardı edilemez.

rastladığım birkaç örnek;

portrelerle moneygami
klasikler
Çin modüler katlamaları
hayvanlar serisi
euro kullanarak origami
ayrıca dolar kullanarak nasıl yapıldığına yönelik örnekler

Bu sıralar internette sıkça paragamilere rastlıyorum ve YTL kullanılarak yapılsa sonuçları ne olur diye merak ediyorum doğrusu. Origamisi iyi olan var mı? Belki de hiç cüzdanımızda bulundurmayı sevmediğimiz o kocaman 1YTL'lik banknotlar aslında bu yüzden düşünülmüştür.

Hiç yorum yok: