20080301

hdr



hdr (high dynamic range) "resim gibi duruyor" tabir edilen fotoğrafları yaratmak için kullanılan bir teknik. normal fotoğraftan farkı içinde daha fazla ışık bilgisini barındırması.

hdr, bir kareyi farklı pozlama değeleriyle çekip sonra birleştirerek oluşturuluyor. tasarımlarınızda böyle bir fotoğraf kullanmak isterseniz şayet tekniği hakkında daha fazla bilgi almak için bu siteyi ziyaret edebilirsiniz:

http://www.hdr-photogallery.com/

6 yorum:

ahmet arif dedi ki...

Merhaba Ceren, HDR yi sıkça kullanıyorum. Ancak hdr 3D render için kullanılan bir formattır. İçinde ışık bilgisi barındırma sebebi de, hdr bir imajı gök yüzü olarak bir küreye sardığımızda, sahnedeki objeler hdr imajının ışık bilgisinden etkilenir ve imaja göre ışık, gölge ve gerçekçilik sağlanır. Yani bir gün batımı hdr sini kullandığmızda, hiç bir ışık koymasak bile, sahne gün batımı gibi aydınlanabiliyor. HDR oluşturmak için birkaç zor yöntem var. En bilineni ayna bir kürenin fotoğrafını çekmek, kendi yansımanı silip onu küre açılımına dönüştürmektir. SLR fotograf makinesiyle çekilen fotograflar ışık bilgisini içinde taşıyabiliyor, ya da photoshopta sen alpha yaratıp temsili ışık yaratabiliyorsun. Yani kısacası CG ye yönelik olarak çıkmış birşeydi hdr, şimdi sanat için de kullanılıyor.

Verdiğin siteyi inceledim, sanatsal fotoğraf için de kullanmışlar bu tekniği. Enteresan işler çıkmış ortaya. Farklı pozlamalar, normalde kaybolması gereken detayları ortaya çıkarmış. Ama normal bir photoshop manüpilasyonundan çok daha zahmetli bir yöntem olduğu için, çok kullanışlı buluyorum...

Off amma yazmışım, çenem düşmüş:)

M.SelimBekil dedi ki...

Harika sonuçlar yaratabilen bir teknik. Fakat burada en önemli faktörlerden biri fotoğraf makinenizin kalitesi. Ben dandirik Samsung'umda denedim sonuç tatmin etmedi.

bluretina dedi ki...

biraz gaussan blur biraz overlay bu efekti elde edebilirim ben, kendime güveniyorum haha =P

alperen kahraman dedi ki...

keşif, buluş, icat... negzel...
Teknik bilgiler icin saol ahmet, duşsün bazen çene.

Şimdi bunu kullanmak zor olsa da, yakında suyu çıkar. Çat çat herkes çeker böyle. Herkes sahane fotorafci olur. herkes, bir gün, bir günlüğüne...

Ufuk Aksoy dedi ki...

üstüste bol bol layerlar, farklı level değerleri ve multiply, overlay ve screen deneyleri ile benzer sonuçlar alınabiliyor. He bi de silgi tabi. aslında silgi en önemlisi, lokal silgi darbeleri ile alttaki layerin özelliklerini... ay yoruldum. benzer etkiler alınabiliyor yani, aynısı olmasada!

Ceren Aksungur dedi ki...

ya zaten yiyorum ben sizi:P okadar layera bile gerenk yok objenin etrafına brushla bi highlight çek oluveriyo:P

tabi ki alınır zaten hdr nin kendisi de bir efekt tipinden başka bişey değil; bu etkiyi en kısa yoldan elde etme yollarından biri. ahmet biliyo photoshoptaki tam karşılığını, bana güya tutorialını yollayacaktı ama nerde?!


ahmeeet hey sana sesleniyorum!!!