20080330

filmaka




Filmaka, içinde Wim Wenders, Wener Herzog, Colin Filth gibi isimlerin de geçtiği bir kuruluş. Kurucularının her biri, birçok başka film yapım, prodüksüyon şirketlerinde aktif olmuş ya da oluşumunda yer almış kişiler. Kısa film yarışmaları düzenliyorlar ve hepsi çok ciddi yarışmalar -bundan kastım jürideki isimler, yarışma ve üyelik şartları vs.- Bu oluşumla ilgili ve yarışmalarla ilgi tüm bilgiler sayfalarında mevcut ayrıca her yarışmanın finalistlerinin kısa filmleri de izlenebiliyor. Afiyet bal şeker olsun.

http://www.filmaka.com/

20080328

karalama dergi & sergi



karalama X zamanda bir çıkacak bir dergidir.
Tüm Msgsü Grafik Tasarımı bölüm öğrencilerine, mezunlarına ve öğretim görevlilerine sayfaları açıktır. Parayla satılmaz, fotokopiyle çoğaltılabilir.

karalama'nin ilk sayısı A5 boyutunda, siyah beyaz basılacaktır. Mümkün olduğunca çok basılacaktır ve bölümden temin edilebilinecektir. Konu sınırlaması yoktur. Her türlü çalışma kabul edilir. (İllüstrasyon, grafik tasarımı, fotoğraf, deneme, öykü, şiir, haiku, kolaj, fotomanipulasyon vb...)

---

İlk sayı için;

Herkes en fazla 3 çalışma ile katılabilir. Çalışmalar A5 boyutunda (karşılıklı sayfa olabilir), siyah beyaz baskıya uygun ve .jpg formatında olmalıdır.

Çalışmalarınızı;
adınız, soyadınız, (isterseniz e-posta ve kişisel web sitesi adresinizle) birlikte,

karalamadergi@gmail.com

adresine gönderiniz.


Son katılım tarihi:

3 Nisan Perşembe saat 20:00

---

Ayrıca;

Dileda'dan;
dergi dahilinde soru cevap,
"bilmek istedikleriniz, duymak istedikleriniz .." köşesi.

Uzun zamanlarımız hep beraber geçiyor ve dersini aldığımız akademisyenlerin kendi hayatlarında yaşam tarzlarında düşüncelerinde, ne düşündüklerini ne hissettiklerini bilmiyoruz..

Hayat ile ilgili seçimleri nelerdir? En çok duymayı sevdikleri sözler, yemekler, içkiler,takıntılar, olmazsa olmazları, okul hayatları, iş hayatları, aşkları...

Bunları sizlerin yollayacağınız sorular ile öğrenmek istiyoruz.

Aklınıza gelen her türlü soruyu sorabilirsiniz? Her sayıda bir akademisyen seçilerek (ilk sayıda Bülent Erkmen var) Ona yönelteceğimiz soruları aldığımız cevaplar ile dergimizde yayınlayacağız.

Soruların kime ait olduğu tarafımdan gizli tutulacaktır.
Güzel bir köşe olmasını dilerim..

Dileda sipahi

Sorularınızı göndermek için adres;

dileda@gmail.com

-------------------------------------------

karalama

sergi başvurusu:

karalama aynı zamanda ilk sayısının şerefine ve daha sonra
geleneksel olarak devam etmek üzere,
sadece msgsü grafik bölümü öğrencilerine özel bir sergi düzenliyor.
İlk sergi msgsü grafik tasarımı bölümünde gerçekleştirilecektir.

Konu, boyut, mecra serbesttir ve her öğrenci en fazla 3 işiyle katılabilir.
Çalışmalarınızı sergide yer almasını istediğiniz şekilde
En Son Tarih: 3 Nisan Perşembe saat 15:00'a kadar
bölüme teslim edebilirsiniz. Dijital başvuru kabul edilmeyecektir.
Sergi sonunda işler sahiplerine geri verilecektir.

Herkesin katılımlarını bekliyoruz,

merak ettikleriniz ve önerileriniz için
karalamadergi@gmail.com

20080326

feed the head


kafayı kurcalatan bi oyun (mu desem nedir bu onu da bilemedim) buyrun bakın...

edit: oyunmuş valla bi şekilde bitirdim linki de düzelttim şimdi bakın.

http://www.feedthehead.net/

20080325

Lomo, Holga, Poloroid





Efendim dünyada dijital teknoloji kullanmadan eskimiş, rengi bozulmuş, güneşte turunculaşmış ya da mavileşmiş, karanlık odada üstüste bindirilmiş vs. gibi efektleri yaratabilmenin yolları halen mevcut. Örneğin bu fotoğraflar Holga, Lomo ya da Polaroid makinalarla çekilmişler. Lomo Rus, Holga ise Çin asıllı eski fotoğraf makineleri. Çok çok ucuz makineler. Türkiye'de satılıyor mu bilmiyorum. Böyle fotoğrafları oluşturabilmelerinin tek nedeni ise makinalardaki defektler. Evet sakatlıklar! Örneğin objektifinin plastik olması nedeniyle çeşitli yerlerinden ışık geçiriyor olması yetiyor bu şahane spontan efektleri vermeye. Bu makinelerle çekilmiş çok daha ziyade fotoğraflar için buyrun burdan yakın.
(Dijital teknolojiye belli bir mesafeden fazla yaklaşmayı tasvip etmiyen ben, açıkçası -hazır alamanyadaykene- almayı düşünüyorum bunlardan.)

Ayrıca buraya da bakınız. Ve hatta bu makinalarla epey geniş bilgi tabi ki canımız ciğerimiz wikipedia.org'dan bulunabilir.

20080324

Typography School



David Dabner, London College of Printing'de (sanırım şimdi Communication oldu) tipografi dersi veren bir tasarımcı, akademisyen. Tasarım üzerine çeşitli kitapları da var. Bu röportajda tasarım öğretisinin ana prensiplerine, modern teknoloji ve dijital medyalar üzerinden tipografinin anlaşılmasına ve öğrenilmesine nasıl da köstek olduğuna dair düşüncelerinden bahsediyor.

Dabner derste kullandığı methodların her ne kadar "eski" bir teknoloji olduğunu kabul etse de, bunların grafik tasarımın temellerini öğrenirken kimsenin atlamaması gereken yöntemler olduğunu söylüyor. Yöntemlerinin özellikle tasarım yaparkenki eğlenceyi ve sonuçlarda daha fazla tatmini beraberinde getirdiğini belirtiyor. Tüm bunların hiçbir şekilde günümüzün teknolojisi ve bilgisayarların yerine geçemeyeceğini ve geçmesi gerekmediğini de söylüyor. Lakin bazı çalışmalarda tipografi geliştirmek için en güvenilir yöntem olduğunu anlatıyor.

Tabii ki öğrencilerinin hepsi David Dabner'le aynı fikirde değil. Bazıları tüm bu eski yöntemleri ve aletleri kullanmanın çok büyük zaman kaybı olduğunu düşünüyorlar.

Dabner'e göreyse bilgisayarlar korkutucu derecede isabetli ama öğrencileri özensizleştiriyor. Düşünme sürecini yok ediyorlar. Bilgisayar kullanmaya başladığında kalem ve kağıttan tamamen uzaklaştığını söylüyor. Bu normal ve zararsız görünen bir durum olsa da yeteneklerin gelişmesini engelliyor.

Video boyunca sanki Mimar Sinan'da çekilmiş bir belgesel izler gibi oldum. Merdivenler ve atölyeler oldukça benziyor. Yine de bizden biraz daha şık bir bauhaus havası var, hani bizde bir gıdım hava civa varsa tabii.

Yönetmen: Omair Barkatulla

Tais-toi mon coeur



Yönetmen: Stephane Berla
Prodüksiyon: Lnprod & Cube
Müzik: Dionysos - La Mecanique du Coeur

Bugün franzöziş gidiyorum.

À quoi ça sert l'amour?



animasyon: Cube
yönetmen: Louis Clichy
müzik: Edith Piaf - À quoi ça sert l'amour?

20080323

Butterfingers



İngiltere'den Bomb the Bass ve Fujiya & Miyagi ortaklığı Butterfingers müzik videosu Perish Factory'den geliyor, izliyoruz.

20080322

TypeMatching



Eğer fontlar randevulaşsaydı ne olurdu diye merak eden tipoçatanlara. Ayrıca ruh fontunuzu bulmanız için ufak da bir test iliştirilmiş. Gerçi Georgia niye yok?

http://blog.extensis.com/typecaster/

Marion Bataille ABC3D



Marion Bataille Fransız asıllı bir tasarımcı. O kadar google'da aradım kendisine ait bir sahife bulamadım, bi daraldım ama geçti sonra. Bu şimdilik Ekim'de basılacak olan kitabın el yapımı versiyonu. ABC3D'yi önceden sipariş vermek isteyenler buraya uğrayabilir.

20080321

Dünya Logoları



World of Logotypes'ın 70'lerdeki bir baskısından güzel bir set hazırlamış sevgili Eric Carl. Kendisinin hoş da bir blogu varmış hım hım. Buradan bakınınız. Buradan indiriniz. Bu da hiç sevmediğim format pdf şeysi.

via elmaaltshift

NAWLZ



Nawlz etkileşimli, deneysel, bilimkurgu bir internet çizgi romanı, illüstratif, animatif ve programik bir hikaye anlatımı projesi.

Yaratıcısı, Sutu (Stu Campbell) 26 yaşında ve Avustralyalı yeni nesil tasarımcılardan. Şu anda Avustralya Savunma Kuvvetlerine yani ordusuna çeşitli simulasyonlar tasarlıyor ve işe kaykayıyla gidiyormuş... Nawlz'i tamamlaması sadece 5 yılını almış, o bakımdan bi 5 dakika tıklayalım, mütemadiyen.


http://www.nawlz.com/

20080320

Rexona Futurisk





Mmmm uzun zamandır izlediğim en seksi deodorant reklamı. Lowe/NY.'dan geliyor. Hayır, tabii ki mantıklı değil. Hani uçuyorsun podlarla ama hala fısfıs, lütfen ama.

spotların devamı için buradan buyrun efem...

20080319

Quisquilia & Pinzillacchera





Floransa'dan kukla ve takı tasarımcısı iki arkadaşdan cici ötesi el yapımı aksesuarlar, oyuncaklar, albümler... gel vatandaş gel...

>_<


http://www.pezziunici.com

20080318

Francesca Tallone




Francesca Tallone adlı fotografçı kızımızın işlerine aşağıdaki linklerden bakılması şiddetle tavsiye edilir.

Behance'teki portfolyosu
Sitesi

Atölye5


Benim bir arkadaşım var. Adı Pınar soyadı Beşikçi. Yönetmen. Bilgi Üniversitesi FTV de asistan. Bir atölye açtı, Kumbaracı Yokuşunda. Üretmek isteyen herkese açık. Bu atölye için o şöyle yazmış:

"art and idea studio
collective and welcoming
freely express yourself
liberate and share your creativity"

Şimdi de bir ortak sergi için kolları sıvamış. İş göndermek isteyen olur diye aktarıyorum. Son katılım tarihi 3 Mayıs Cumartesi.

Daha fazla bilgi için info@atolye-5.com

20080314

Przemyslaw Stradczuk



fotoğraf ve fotomanipülasyonda aşmış Polonyalı sanatçı Przemyslaw Stradczuk'un ya da Przemyslaw Stradczuk'ın (nasıl okunur hiçbi fikrim yok) süper işlerine bi bakın derim art limited'den. biraz iç karartıcılar ama onu da polonyalı oluşuna veriyorum. transilvanya'ya falan yakın sonuçta. neyse siz bakın..

The Incredible Hulk



Edward Norton Tyler Durden'dan sonra bu sefer de Hulk'a dönüşüyor. Aklımda kalan, canlanan Bruce Banner bu kadar zeki görünüşlü? olmasa da Liv Tyler siyah çerçeveli gözlükleriyle harika bir Emo Betty olmuştur kanımca. Yani bilemiyorum ben Jennifer ablayı pek sevmiyorum, sevmemiştim, böyle bi kıskançlık mıdır, hasetlik midir; neyse. Olsun yani Liv, özlemiştik kendilerini.

Kötü adamımız Tim Roth da tamam görünüyor, korkunç olmuş, iğrenç olmuş (the Abomination) hatta. Gerçi sivri kulaklarını göremedim ben sanki ama, bi de yeşil değil bu ya hmm. Olsun. Sevdim.

Ve yine 13 Haziran'da beyaz perdeye yansıması gereken bir film, bizim buralara Ağustos'da anca geliyor, bizi rapidshare ve torrent linklerine yönlendiriyor, kızıyoruz. (Son zamanlardaki trt2 sinema eleştirmenleri tadında gönderilerimle de buradan tüm msgsü grafik camiasına selam ederim.)

http://incrediblehulk.marvel.com/

20080313

WALL-E



Hemen gelsin wall-e! Neden resmi sitesinde haziranın 27'si denilmekteyken ( ne güzel 28'i doğumgünüm hesabı, burdan hayranlarıma duyurulur :) bizim buralara 3 ay sonra taa eylülde geliyor bu film ya? kızdım.

disney.go.com/disneypictures/wall-e/

20080312

Hot Toys SW Chubby Series



Hot Toys'dan balık etinden hallice Starwars oyuncaklarının ikinci serisi gelmiş. Efendim bunların ayakları mıknatıslı bir de. Buzdolabınızın üzerinde çılgın sahneler yaratmak için vazgeçilmez lazım şeyler. Jango Fett, Boba Fett, Luke Skywalker, Starfighter Pilotları, Ewoklar, Stormtrooper, Clone Trooperlar ve Princess Leia serileri yapmışlar.



Önceki seride de Obi-Wan Kenobi, C-3PO, Wookie, Sith ve General Grievous matruşkaları varmış. Uf plastik ışın kılıçları da pek bir cici oluyor.




via Toysrevil's

20080311

Resfest Sergi Başvurusu



Bu sene İstanbul’da 27, 28, 29, 30 Mart tarihlerinde Doğuş OtoMotion İstanbul’da düzenlenecek RESFEST 2008 Dijital Film Festivali bünyesinde, video projeksiyonlarının ve bir illüstrasyon galerisinin yer alacağı özel bir alan olacak.

İllüstrasyon Galerisi Başvuruları:
Sinekkavanozu ve Mülayim Taarruz gruplarıyla ortaklaşa bir araya getirilen illüstrasyon galerisinin özel bir teması var: “Dijital Cennet / Dijital Cehennem”. Bu tema, dijital cenette buluşan karakterleri ve “Res in Peace” cümlesini içeren resfest kimliğinin bir uzantısı. Katılımcılar temayı, istedikleri kısmına yoğunlaşarak, istedikleri açıdan, istedikleri tekniği kullanarak işleyebilirler.

Son Başvuru Tarihi: 14 Mart Cuma, 2008.
Seçilen işler 20 Mart 2008 tarihinde belli olacaktır.

Teslim Detayları:
Basılı işler: Dijital baskı: 70 X 100 cm’i geçmeyecek şekilde
CD’de veya emaille teslim: dosya büyüklüğü 70 cm X 100 cm’i geçmeyecek şekilde ve 300 pixel/inch rezolüsyonda (CMYK olarak) teslim edilmelidir.


CD teslim adresi (posta/kurye yoluyla gönderiniz) :
RESFEST Türkiye / Sergi başvuruları
Büyükdere Caddesi, Çayırçimen Sokak
Emlak Kredi Blokları, A1 Blok, K:9, D:38
Levent, İstanbul

email: info@resfest.com.tr

http://resfest.com.tr

20080309

Bedroom in a box...

Bütün bu eşyaları tek bir kutuya sığdırmış arkadaşın biri...

20080305

syobon action - cat marioOo



... evet; böyle bir oyun var.

atta kim


bu koreli atta da, üniversitede makine mühendisliği eğitimi almış, sonra birdenbire hayatında insanları soyup cam kutulara yerleştirmenin dayanılmaz eksikliğini hissederek fotoğraf ve enstalasyon sanatında aşmış şimdi dünyanın dört bir yanında sergiler açan bir sanat adamı. fotoğrafları için tıklayın

spencer tunick


tunick'in çalışmaları "sanat için soyundum" diyenlerin suratına tokat gibi çarpıyor..

kitleleri çırılçıplak soyup dünyanın dört bir yanındaki kamusal alanlarda alt alta üst üste yerleştirerek eğlenen new york'lu fotoğraf sanatçısı spencer tunick'in fotoğraflarına bir göz atalım haydi hep birlikte hol lalalaaa!

Horton Hears a Who!



Tüm Dr. Seuss severlere müjde! Imdb'ye göre Türkiye'de 18 Nisan'da vizyona girecek olan ve baş karakterlerini Jim carrey ve Steve Carell'in seslendirdiği 3d animasyon film "Horton Hears a Who", Ice Age'in yaratıcılarından geliyor.

(hmm hem müjde hem geliyor, geliyor diyince kendimi eski bir reklamda hissettim. Müjde müjde size; atın eski çoraplarınızı atın, geliyor geliyor Jil geliyor! bu da böyle dipnot, içses olsun.)


http://www.hortonmovie.com

20080303

Kap10kurt - Dangerseekers



Mathematic genelde uluslar arası müşterilerle çalışan Paris merkezli bir "hareketli görüntü tasarımı" (motion design demek varken) stüdyosu. Son müşterileri de fransız asıllı Kap10kurt olmuş. Klibin yönetmenliğini de The Holograms yapmış. Doğrusu fransızların "bu yüzyıla ait" müzik yapma çabalarına hayranım. Gerçi birrrkaç istisna mevcut; Daft ve Punk gibi ama olsun. "Hepimiz sonuçta insanız" (human after all).

^_^

20080302

Sizin kafanızdaki şeytan nasıl biri acep?


Bu son 3d modelim. Çok uğraşılmış birşey değil. Sadece kafamdaki şeytanın bir üçboyutlu eskizi diyebilirim. Yapım aşamasında yaşamış olduğum doğa üstü korkunç şeyleri anlatıp canınızı sıkmak istemem:))

Bana göre şeytan, hep anlatıldığı gibi kötü ve kötülük yapmaktan zevk alan, çirkin ve korkunç bir yaratık değil. Tanrı'nın onu ateşten, bizi topraktan yaratmasını hazmedememiş, kibirli, yalancı, kaypak ve belki de korkak bir mahluk. Bu nedenle benim şeytan tasvirim, kordan oluşmuş ve fazla korkutucu görünmeyen insansı bir yaratık oldu.

Siz de kafanızdaki şeytan imgesini anlatmak için resim yapın, şiir yazın, ya da en kısası yorum yazın:))

20080301

hdr



hdr (high dynamic range) "resim gibi duruyor" tabir edilen fotoğrafları yaratmak için kullanılan bir teknik. normal fotoğraftan farkı içinde daha fazla ışık bilgisini barındırması.

hdr, bir kareyi farklı pozlama değeleriyle çekip sonra birleştirerek oluşturuluyor. tasarımlarınızda böyle bir fotoğraf kullanmak isterseniz şayet tekniği hakkında daha fazla bilgi almak için bu siteyi ziyaret edebilirsiniz:

http://www.hdr-photogallery.com/