şimdiye kadar grafist'lerde çektiğim fotoğrafları flickr'e taşıdım. isteyen gönlünce buradan bakabilir. ayrıca bonus olarak bu sette 2005 yılı İstanbul Design Week tasarım fuarından fotoğraflar da var.
20071130
grafist'lerden fotoğraflar
20071128
Akbank 4. Kısa Film Festivali
Akbank Kısa Film Festivali, geniş bir kitle tarafından takip edilen kısa filmlerin yapımını özendirmek, uygun koşullarda gösterimini bu yolla izleyiciye ulaşmasını sağlamak, ülke sinemasına katkıda bulunan yeni sinemacıları desteklemek, amatör ya da profesyonel her tür kısa filmi tanıtmak, farklı kültürlerden gelen kısa filmleri seyirciye ulaştırmak, bir festival kültürü içerisinde kısa filmin tartışılacağı platformu sağlamak, sinemaseverlerin keyifle izleyecekleri bir festival geleneği oluşturmak amacıyla düzenlenmektedir. 2004 yılının Aralık ayında Selim Evci’nin koordinatörlüğünde başlayan festival, bu yıl dördüncü kez sinemaseverlerle buluşacak.
Her yıl Aralık ayında gerçekleşen ve 10 gün süren festival, yıl içinde de ödüllü filmlerinin ulusal ve uluslararası festival ve sinema etkinliklerinde yer almasında aracı rol oynamaktadır. Ayrıca “Akbank Kısa Film Festivali Üniversitelerde” etkinliği ile, İstanbul ve Anadolu’daki birçok üniversitede ödüllü filmler öğrencilerle buluşmaktadır. İkinci yılından itibaren, oluşturulan 6 yeni bölümle seyirci, ulusal kısa film örneklerinin yanı sıra uluslararası kısa film örneklerini, “Belgesel Sinema” bölümünde Türk Belgesel Sineması için değerli bir sanatçının eserlerini, canlandırma film örneklerini, “Kısadan Uzuna” bölümünde sinemaya kısa filmle başlamış ve uzun metraj film çekmiş bir yönetmenin kısa filmlerini ve düzenlenen söyleşi ile kendisini tanıma imkanını, “Özel Gösterim” bölümünde festival komitesi tarafından seçilen kurmaca ve belgesel film örneklerini görme şansını buluyor. Ayrıca festival kapsamında gerçekleşen söyleşi ve atölye çalışmaları ile, sinema sektöründeki deneyimli isimlerin birikimlerini aktarması hedefleniyor. Özetle Akbank Kısa Film Festivali, oluşturduğu kısa film platformundan tüm festival takipçilerinin pay almaları amacı ile düzenleniyor.haber ve içerik:
akbank sanat
Crushed Can Art
Sevdiğim illüstratörlerden Charles Kaufman bir süredir ezilmiş teneke kutuların üzerine illüstrasyonlar yapıyor. boş bir bira kutusu ya da içecek kutusunu ezdikten sonra akrilik boyayla yüzeylere karakterler boyuyor. daha sonra eserini çerçeveleyip duvara asılabilir hale getiriyor. Kaufman ezilmiş kutuların hepsinin kendisine benzersiz tual olanağı sunduğunu söylüyor. İlgili çalışmaların görülebileceği kendi blogu burada.
Charles Kaufman aynı zamanda bir karakter tasarımcısı ve ressam. resimlerini buradan, karakter tasarımlarını da bu linkten izleyebilirsiniz.
hiçbir akvaryum yeterince büyük değil
Hayvan hakları savunucusu Alman noah grubu için kampanya afiş tasarımları.
amaç:
esaret altında doğal olmayan ve zor şartlarda yaşayan okyanus canlıları ile ilgili toplumu bilinçlendirmek.
çözüm:
yunusların, balinaların, köpek balıklarının genişliği 4.5 metre olan resimlerini şehirdeki ışıklı panolara tıkarak yaşadıkları koşulları dramatize etmek.
sonuç:
posterler oldukça ilgi çekmiş, bağışlar ve üyelikler artmış.
tüm afişler burada görülebilir. önceki kampanya no cage is big enough (hiçbir kafes yeterince büyük değil) afişleri de burada.
Ajans: Jung von Matt, Hamburg, Almanya
Yaratıcı Yönetmenler: Jan Rexhausen, Doerte Spengler-Ahrens
Sanat Yönetmenleri: Jens Petter Waernes, Erik Dagnell
Metin Yazarlığı: Erik Dagnell, Jens Petter Waernes
kaynak:
I believe in adv
kitap otopsileri
Brian Dettmer kitapların içini oyarak, onları üç boyutlu ve karmaşık katmanlı heykellere dönüştürüyor. otopsi latincede "kendi gözleriyle görmek" anlamına gelen bir kelime. Dettmer genelde kurgulanmamış, akademik kitaplarla çalışmayı seviyor. eskimiş, unutulmuş, bilimsel içeriği açısından işlevini yitirmiş kitaplar nesne olarak çalışması için onu daha çok cezbediyormuş. sanatçının çalışmalarını packer gallery, toomey-tourell ve haydee rovirosa galerilerinde izleyebilirsiniz.
Magenta'ya özgürlük
Deutsche Telekom bir süre önce avrupa tescil ofislerinden birine gidip Magenta rengini tescil ettirmişti. bunun üzerine sevgili T-mobile da hollandalı Slam FM, Compello ve 100% NL‘nin logolarında Magenta rengini kullanmaları nedeniyle yasal yollara başvurmuş. e tabii hollanda halkı bir anda ayaklanmış ve sosyal bir kampanya başlatmış. bugün yapılacaklar:
- süt, yumurta, kedi maması al!
- en yakın tescil ofisine git, arcibi skalasını toptan tescil ettir!
- tescil kelimesinin alternatiflerini araştır?
20071127
google'da ara: arcibi?
google'da arcibi yazınca neler çıkıyor diye arama yaparken şöyle bişiler buldum. arcibi urartuca "artsibi" olarak okunuyormuş ve kartal anlamına geliyormuş; Çeçence de ise yine aynı anlamda "ärzu" diye okunuyormuş. ayrıca bizi linkler arasına ekleyen elmaaltshift'e teşekkür ederiz.
kaynak:
waynakh online
little people
Sevgili Slinkachu'nun el boyaması küçük insanları, Londra sokaklarında dolanıyor. daha önce küçük insanlar sergisinden kapalı mekan fotoğrafları görmüştüm ama kendilerine ait bir blogları olduğunu yeni keşvettim. içeriğinde çeşitli sokak sergilerinden fotoğraflar da yer alıyor. ara sıra kuş karikatürleri çiziktiren Slinkachu'nun sokak sanatına dair çervesindekiler de buradan izlenebilir.
20071126
Unreciprocated Surgery Zombie
Bölüm 1
Yönetmen + Animasyon: James Wignall / Mutanthands
Ses: Gavin Hislop / Babyshaker
Bölüm 2
Yönetmen + Animasyon: Matt Tragesser
Ses: Ron Winter
Bölüm 3
Yönetmen & Tasarımcı: Brian Gossett
Yardımcı Yönetmen & Tasarımcı: Stephen Kelleher
Baş Animatör: David Lewandowski
Animatör: Juicy Wang
Ses: David Lewandowski
"Fight For Kisses"
Bizim vefalı dost Pınar, Kanada'lardan reklam gönderirse bize, benden de karşılığı gelir hemen. Hem de böyle eğlenceli bi üç boyutlu animasyoncu reklamı ile eğlendirmesini biliriz. Zaten burda bize, klasik traş bıçağı reklamlarından gına geliyor, hoş geliyor. Ayrıca, zon zamanlarda TV'de sıkça maç yayını olduğu için, bu surat parlatma aletlerine sıkça denk geliniyor. Üstelik erkek adam, delikanlı, höt zöt kavramlarının iyice çığırından çıkarıldığı dobra ülkemizde bu surat kılı kesme cismi reklamları baya baya saçma olmaya başladı. Güya bunları halka yönelelim, efenim halka yakından, dibinden falan hitap edelim diye yapiyorlar lakin halk da bu reklamlarla baya kafa buluyo aslında ve markayı falan da hiç umursadıklarını sanmıyorum.
Neyse, bu Wilkinson reklamı uzun biraz. Ama bitmesini istemiyor insan. Çok sevimli. Animasyon olarak çok başarılı. Reklam olarak da başarılı bulunmuştu. - adforum.com sitesinde haftanın en iyi reklamı seçilmişti yanlış hatırlamak gibi bir gaflette bulunmuyorsam. - Reklam ajansı: JWT Paris. (jwt.com) (bak Burcu, http yazmadım..:P)
-Pınar, sen hala Kanada'da mısın?
20071125
1 Ağustos 2008 Güneş Tutulması
Bir sonraki güneş tutulması: 1 Ağustos 2008, Başlangıç: Kuzey Kanada. Kuzey Kutbu'nun yanından geçtikten sonra, Kuzey Rusyanın içlerine girecekmiş. Ordan da güneydoğu yönünde Çin'e uğrayacakmış. 237km'lik alanda gözlemlenebilicekmiş. 2 dakika 27 saniye sürücekmiş. Türkiye'den pek matrak görünmeyecekmiş.
20071124
20071123
Radiohead - In Rainbows
Radiohead bir süre önce son albümü "in rainbows"u web sitesi üzerinden gönlünüzden ne koparsa, hatta bişey kopmasa da olur mantığıyla dinleyicilerin kolayca indirebileceği şekilde çıkarmıştı. grup albümün internet satışından şimdiye kadar 10 milyon dolar kazanmış. albümü indirenlerin gönüllerinden kopan ortalama tutar ise 4 £ civarında olmuş.
kullanıcıların dinledikleri müziklerin listesini tutan ve dünyadaki müzik dinleme eğilimleriyle ilgili çeşitli bilgiler veren last.fm'in istatistikleri de ilginç. "in rainbows" albümündeki parçalar internetten satışa sunulduğu zamandan bu yana last.fm haftalık dünyada en çok dinlenen parçalar listesinde ilk 10'u oluşturuyor. Üstelik 10.sıradaki en az dinlenen "in rainbows" parçası "video tape" bile en yakın rakibi 11. sıradaki "kanye west"in "stronger" adlı parçasından 2 kat fazla dinlenmiş.
20071122
20071121
6. uluslararası komedi filmleri festivali
Wii Kumandası ile dokunmadan etkileşim
Carnegie Mellon Üniversitesi'nden sevgili Johnny Lee, bir Wii kumandası, birkaç yansıtıcı bant ve kızılötesi ışık emen bir yüzey kullanarak (televizyon kumandalarında olan teknolojiden pek farkı olmayan bir sistem) ekranda parmaklarınızı nasıl tanımlayabileceğinizi, takip edebileceğinizi ve kullanabileceğinizi anlatıyor.
20071120
20071119
WOW 10 - Tenspace
bahar gelsin, ilkinden. günler uzasın. güneş tepeye uzansın. 10'a kadar sayıyorum. Tokyo tasarım haftası'nı seviyorum. bir de hafif daha kaliteli video için buraya uğrayabilirsiniz. sevgili Japon WOW 10 için de buraya. temel Ikebana aranjmanları içinse önden buyrun.
20071117
20071115
Dünyanın en çok satan kitabı
İngiliz Crush tasarım grubuna "dünyanın en çok satan kitabını tasarlamak ister misiniz?" diye giden Hodder & Stoughton yayın grubu, aslında kastettiklerinin İncil olduğunu söyleyince tasarımcı Carl Rush oldukça şaşırmış. Hedef kitle evinde İncil'i olmayan ama eğer olsaydı arada sırada bakmaktan zarar gelmeyeceğini düşünen, daha çok genç insanlarmış. kapağın kendi halinde yaratıcı, biricik ve çekici olması istenmiş. Sanırım iç sayfalara dokunulmamış.
Geçen günlerde diploma projesi olarak sunulan konulardan biri de kutsal kitapların tasarımıydı. bunun üzerine bu illüstratif kapak tasarımını ve "yaz incil'i" olarak adlandırılan incili görünce paylaşmak istedim.
20071114
"I lived on the Moon"
Yannick Puig'den bir müzik videosu.
Kwoon'nun "Tales and Dreams" soundtrack albümündeki "I lived on the Moon" parçasından esinlenilmiş.
Perspektif
Perspektif, Türkiye’deki kültür-sanat oluşumlarının temsilcilerinin bir araya getirilerek bilgi ve deneyim alışverişinin sağlanmasını, Türkiye’de son bir yıl içinde gerçekleştirilmiş ve gerçekleştirilmekte olan kar amacı gütmeyen kültür sanat girişimlerinin ele alınmasını, kültür-sanat sektörünün gelişim yönünün belirlenmesi ve bu alanda bir belleğin oluşumuna katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Perspektif, Prof. T. Melih Görgün ve Mahir Namur'un Sanat Yönetimi Atölyesi öğrencileri tarafından organize ediliyor. Program yarın saat 09:00 da başlıyor.
15 Kasım 2007, Perşembe
Caddebostan Kültür Merkezi
Bağdat Caddesi Haldun Taner Sok. No:11
a-m-b-e-r'07
Teknoloji çağında "ses ve tutunma" 1. amber'07 beden-işlemsel sanatlar festivali 9-17 kasım. Türkiye'deki ilk yeni teknolojiler ve sanat festivali olan amber'07 uluslararası bir etkinlik olarak 30 sanatçının katılımıyla çeşitli atölyeler, etkileşimli yerleştirmeler, performanslar, seminerler ve sanatçı sunumları kapsamında gerçekleşiyormuş. Tütün Deposunda her gün farklı sanatçılarla işlerinin başında sohbet edebiliyormuşuz. biraz geç haber oldu sanki, ama olsun, daha 3 günü varmış.
Ayrıntılı bilgi için buradan ve buradan buyrun.
turnikeman
geçmiş grafist10 Henning Wagenbreth workshopundan bir enstantane. Başka kimler katılmıştı bu atölye çalışmasına hmm hmm?
Fallen Art
Baginski "The Catherdral" gibi birçok başka projenin de arka planında, kendisi bu dünyanın sunduğu en büyük bağımsız CG sanatçılarından biri olarak tanınıyor. Bu çalışmada hikaye gönüllü bir askerin kendi ölümüne sürüklenmesini içeriyor. Dev bir adama kurye ile fotoğraf gönderiliyor ve korkunç koleksiyonuna ekleniyor.
usb temizliği
çok sigara içiyorum masaüstüm kül içinde mi kalıyor diyorsunuz? silgi tozları sizi delirtiyor mu? kediniz siz yokken mouse padinizin üzerinde fiesta mı yapmış? belki de öğlen yemeğinizden kalan kırıntılarla çalışmaya mahkum değilsinizdir. herkes yılbaşı hediyesi olarak birbirine bundan alsın diyoruz. alamayanlar için kampanya istiyoruz. temiz masaüstleri, temiz tasarımlar adına. vakumlayınız.
Madeni para tasarım yarışması
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, 2009 yılında tedavüle verilecek 1 Lira, 50 Kuruş, 25 Kuruş, 10 Kuruş, 5 Kuruş, 1 Kuruş için Madeni Para Tasarım Yarışması gerçekleştiriyormuş.
Katılımcılar yarışma koşullarına uygun, birden fazla tasarım ile yarışmaya katılabilecekleri gibi, tek yüz veya iki yüz için de tasarım sunabiliyormuş. Madeni paralarda kullanılabilecek her çalışmaya 3.000 YTL ödül verilecekmiş. yani bir lira koyup, 3000 lira alıyorsunuz gibi birşey. Son katılım tarihi de 30 Ocak 2008 günü saat 16.00'mış. Pamuk eller çizime o zaman...
Ayrıntılı bilgi için buradan buyrunuz..
20071113
İş Bankası 10 Kasım'da Kurucusu Atatürk'ü Reklam Filmiyle Anıyor
İş Bankası ilk kez kurucusu büyük önder Atatürk'ü ölüm yıldönümü olan 10 Kasım'da reklam filminde rol vererek andı. "Ülkemiz ve bankamızın kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü saygıyla anıyoruz" diye tamamlanan reklam filminde Mustafa Kemal Atatürk'ü ünlü oyuncu Haluk Bilginer canlandırıyor.Reklam filmi bir çocukla Atatürk'ün gül bahçesindeki ilginç diyaloğu üzerine kurulu. Bilginer'in başarıyla canlandırdığı reklam filminde Atatürk'ün çocuğa "Sen kendine şunu soracaksın, ben burayı gül bahçesi yapmak istiyor muyum. Dünyanın en güzel güllerini yetiştirmek istiyor muyum. Eğer çok istiyorsan ne eline batan diken ne de söylenenler umurunda olmayacak" sözleri dikkat çekiyor.Bu arada İş Bankası 1924-1960 yılları arasındaki yaklaşık 35 yıllık sürece ait Cumhuriyet tarihinin geçiş süreçlerine de ışık tutacak yaklaşık 500 bin resim ve belgeyi elektronik ortama aktardı. Bunlar içerisinde yer alan seçme eserler bankanın 1928 yılından bu yana şube olarak hizmet veren Eminönü'ndeki Yenicami Şubesi'nde yer alan 'İş Bankası Müzesi'nde sergilenecek.Maliyeti 3 milyon YTL'ye malolan sergi için yaklaşık iki yıl süren çalışma sonrası 500 binden fazla belge taranarak elektronik ortama aktarıldı. Bankanın ve dolayısıyla Türkiye'nin 83 yıllık tarihine ilişkin fotoğraflar, bankacılık gereçleri, reklam ve promosyon malzemeleri, filmler, iletişim araçları ve belgelerin sergileneceği müze 14 Kasım'da ziyaretçilere açılacak ve Pazartesi günleri hariç her gün ücretsiz gezilebilecek.
Kaynak: Radikal
MySpace ve Facebook gibi internet sitelerinin, bu sitelere üye olan kullanıcıların kişisel güvenlikleri açısından risk doğurduğu bildirildi. İşte o riskler... İngiltere'de "Get safe online" kampanyası için yapılan bir hükümet araştırmasında, İngiltere'de bu sitelerin üyesi olan 10.8 milyon kişiden dörtte birinin "profillerinde" doğum tarihleri veya iletişim adresleri gibi önemli bilgilerini açıkladıkları belirtildi. Araştırmada, 18-24 yaşlarındaki kullanıcıların yüzde 34'ünün verdiği bilgilerin, suç işlemek amacıyla kullanılmaya elverişli olduğu ortaya çıktı. Araştırma, bu sitelere üye olanların yüzde 15'inin kişisel bilgilerini gizlemek için hiçbir imkanı kullanmadıkları, yüzde 24'ünün ise tüm sitelerde aynı şifreyi kullandığını ortaya koydu. Bu kampanyayı yöneten Tony Neate, bu bilgilerden bazılarının zararsız olsa bile, suçlular ve her türlü dolandırıcılık için zengin bir materyal sağladığını kaydederek, "Doğum tarihiniz ve yaşadığınız yer, birinin isminize banka kartı alması için yeterlidir. İnsanların büyük çoğunluğu bu bilgileri gerçek yaşamda tanımadıkları birine vermeyecek olmalarına karşın, bu bilgileri, herkesin görebileceği internet ortamında rahatlıkla gösteriyorlar" dedi. Bu internet sitelerini kullananların yüzde 29'luk kesimin eski sevgilileriyle ilgili bilgi edinmek için arama verdikleri, bu oranın 25-34 yaş arasındaki insanlarda yüzde 39'a kadar çıktığı ifade edilirken, üçte birlik bir kesimin, patronları, iş arkadaşları veya iş başvurusu yapanlar hakkında bilgi edinmek amacıyla arama verdikleri belirtildi.
Yapıcı eleştiri üzerine küçük bir hikaye
Hindistan’da çok ünlü bir ressam varmış. Herkes bu ressamın yapıtlarını kusursuz kabul edecek kadar beğenirmiş ve onu “Renklerin Ustası” anlamına gelen Ranga Geleri olarak tanısa da kısaca Ranga Guru derlermiş. Onun yetiştirdiği bir ressam olan Racigi ise artik eğitimini tamamlamış ve son resmini bitirerek Ranga Guru’ya götürmüş ve ondan resmini değerlendirmesini istemiş. Ranga Guru;
“Sen artık ressam sayılırsın Racagi. Artık senin resmini halk değerlendirecek.”
diyerek resmi şehrin en kalabalık meydanına götürmesini ve meydanda en görünen yere koymasını istemiş. Yanına da kırmızı bir kalem koyarak halktan beğenmedikleri yerlere çarpı koymalarını rica eden bir yazı bırakmasını istemiş. Racigi denileni yapmış.
Racigi birkaç gün sonra resme bakmaya gittiğinde görmüş ki tüm resim çarpılardan neredeyse görünmüyor. Çok üzülmüş tabii. Emeğini ve yüreğini koyarak yaptığı tablo kırmızıdan bir duvar sanki. Resmi alıp götürmüş Ranga Guru’ya ve ne kadar üzgün olduğunu belirtmiş. Ranga Guru üzülmemesini ve yeni bir resim yapmasını istemiş. Racigi yeniden yapmış resmi ve gene Ranga Guru’ya götürmüş.
Ranga Guru resmi tekrar şehrin en kalabalık meydanına bırakmasını istemiş. Ama bu defa yanına bir palet dolusu çeşitli renklerde yağlı boya, birkaç fırça ile birlikte insanlardan beğenmedikleri yerleri düzeltmesini rica eden bir yazı bırakmasını istemiş. Racigi denileni yapmış…
Birkaç gün sonra gittiği meydanda görmüş ki resmine hiç dokunulmamış, fırçalar da boyalar da bırakıldığı gibi duruyor. Çok sevinmiş ve koşarak Ranga Guru’ya gitmiş ve resme dokunulmadığını anlatmış. Ranga Guru demiş ki;
“Sevgili Racigi, sen ilk resminde insanlara firsat verildiginde ne kadar acımasız eleştirebileceklerini gördün. Hayatında resim yapmamış insanlar dahi gelip senin resmini karaladı… Oysa ikinci resminde onlardan hatalarını düzeltmelerini istedin, yapıcı olmalarını istedin. Şunu hiç unutma sevgili Racigi, kötü yönde eleştirmek kolaydır, yapıcı eleştiride bulunmak ise eğitim gerektirir. “
20071112
Çıplak Göğüsler
Italo Calvino
Palomar
1.Palomar'ın Dinlencesi
1.1.2. Çıplak Göğüsler
17.05.2004
Tipografi Atölye
yaşlandık mı ne,
eskisi gibi diri durmuyor tipografi...
İstanbul - Edmonton - İstanbul
Ayşegül İzer'in yakın zamanda yapmış olduğu kolajlardan oluşan, Italo Calvino’nun, “Görünmez Kentler” isimli eserinden esinlenerek ortaya çıkardığı çalışmaları ve Emre Senan’ın otuz yıllık toplantı karakterleri ve yaratıkları, (yanılmıyorsam grafist8 sergi kapsamında da Osman Hamdi çevresini mesken tutan yaratıklar bunlar) sınırlı sayıda serigrafi baskılar olarak, 17 Kasım 2007 tarihine kadar Kare Sanat Galerisi’ndelermiş.
Geçen yıl İstanbul'dan sonra Kanada’nın Edmonton kenti, Alberta Üniversitesi, FAB Sanat Galerisi’nde yer alan “İstanbul – Edmonton – İstanbul” isimli sergi, İstanbul'a kesin dönüş yapmış. Hala hal hatır sormamış olan varsa yarısı üzümlü yarısı karamelli tekerlek kek yapıp hoşgelmişe gidebilir.
Kare Sanat Galerisi
Abdi İpekçi Cad. No: 26/9 Nişantaşı
not: Italo Calvino demişken, tipografi dersinde tipografik (tabii ki) Palomar illüstrasyonları yapmıştık evet evet. Onları arşivden çıkartma zamanı gelmiş olabilir... Başka Palomar'cı varsa, bu tarafa alalım lütfen. Ne garip adamdı Palomar hatırladım da şimdi. Kumsalda, göğüsler, sevişen kaplumbağalar... nostalji oldum.
20071110
Sineması
İstanbul İstiklal caddesinde yeni bir sinema salonu açıldı. Kurucusu Gülsün Karamustafa, sinemanın ismini sadece 'Sineması' koyarak tamlayanı belirsiz bırakmış. Tüm filmler ay sonuna kadar ücretsiz izlenebiliyor. Salon Yapı Kredi Kâzım Taşkent Galerisi'nin olduğu yerde. Kasım ayı programında iki yerli film ve eski İstanbul görüntülerinden oluşan bir belgesel yer alıyormuş.
Alt salonda 1962-73 yıllarına ait İstanbul görüntülerinden oluşan 'Beklediğimiz Günler' isimli film gösteriliyor. Yapı Kredi arşivinden alınmış görüntüler arasında 9. genel nüfus sayımı, İngiltere Kraliçesi'nin İstanbul ziyareti ve Boğaziçi Köprüsü'nün açılışı gibi önemli olaylar var.
Üst salonda 'Şehirde Gizli Panter Modası' isimli filmde her gün buluşarak panter desenleriyle süslü bir eve gidip, yine panter desenli giysiler giyen kadınlar anlatılıyor. Filmin görüntü yönetmeni Paxton Winters, müzigi ise Selim Atakan'a ait. Üçüncü film 'İşaretleri Okumak', fuayedeki küçük televizyon ekranında. Şehirdeki punk gruplarının son üç ay içinde verdiği konserler ve punk hayat felsefesine dair ayrıntılardan oluşuyor.
Aslında bu salonun sinemadan çok bir sergi olduğu yönünde kandırmacalar yok değil. Duyduğuma göre girişteki bekçi bile bilet sorduğunuzda bunun bir sergi olduğunu hatta küratörünün de Rene Block olduğunu söyleyerek sizi aldatmaya çalışıyormuş. Dikkatli olmak lazım. Kırmızı halılar, kırmızılı yeşilli koltuklar, kadife perdelerle renkli terzi atölyelerini hatırlatıyor 'Sineması'. Sinema salonu mu sergi salonu mu gidip görüp bi karar vermek lazım sanırım...
Fotoğraf: Serra Gültürk
Gülsün Karamustafa, “Şehirde Gizli Panter Modası”,
video film, 13 dk.
20071109
FISAE 3. Uluslararası CGD* Ekslibris Yarışması
özet vermek gerekirse; yarışma, dünyadaki tüm sanatçılara ve tasarımcılara açıkmış. katılım da ücretsizmiş. hatta hatta ekslibrisler için konu sınırlaması yokmuş. En fazla beş farklı exlibris ile yarışmaya katılabiliyormuşuz. Her bir ekslibrisin beş baskısını yani kopyasını göndericekmişiz. aslında cgd* derken burda computer generated design söz konusuymuş yani bilgisayarda yapılmış tasarım. otantik exlibris özellikleri içerse de aslında dijital baskı yöntemi kullanılmalıymış.
yarışmaya son katılım tarihi ise 30 Kasım 2007 Cuma günüymüş. daha biraz varmış yani.. ama baskıları belçika'ya postalıyormuşuz, o biraz zaman alabilir. ayrıntılı bilgi için şuraya ve şuradaki yarışmalar kısmına buyrunuz...
peki exlibris mi ekslibris mi? aynı şey oluyor mu? x=ks midir? alfabeye x alınsın mıdır? fazladan tükettiğimiz her harf için ülkemiz punto başına kaç para kaybediyordur? çift harf yerine tek harf kullansaydık yılda kaç kilo mürekkep tasarrufu yapardık? bi düşünsekmiş. blkibyleyzrskdışborcudakptrz.
IAF.4 Uluslararası Animasyon Festivali
Bu sene dördüncüsü düzenlenecek olan İstanbul Uluslararası Animasyon Festivali, 3-8 Aralık tarihleri arasında İstanbul Modern ve Garajistanbul'da seyirci ile buluşacak.
Festival'de bu sene daha fazla çalışma yer bulacak ve uzun metraj filmlere de yer verilecek. Festivalin kapsamında gerçekleşecek olan 4. İstanbul Animasyon ve Görsel Efekt Kısa Film yarışması da ilgi çekici olabilir. Örneğin geçen sene Rusya'dan Anastasia Zhuravleva'nın stop motion filmi Mind The Gap! en iyi film seçilmişti. Ayrıca yarışmacılar arasında geçtiğimiz sene kısa metraj animasyon dalında Oscar'a aday gösterilen Maestro filmi gibi bir çok ödüllü film bulunmaktaydı.
Şiddetle programın açıklanmasını bekliyoruz o zaman.
Videoist2
1. Videoist 2003 yılında ikiyaka arasında sanal sanat köprüsü olmayı amaçlamış ve bunda da başarılı olmuştu. bu yılki Videoist2'in amaçlarından biri istanbul merkezli gezici bir etkinlik olmak. Videoist2'nin ana durağı olan İstanbulModern'de açılış 24 Kasım'da 16:30 da gerçekleşecek ve izleyici yerli ve yabancı 14 sanatçının video çalışması ile buluşacak. Sanatçılar arasında Gülsün Karamustafa da yer almakta. Etkinlik 24 - 30 Kasım 2007 tarihleri arasında izlenebilir.
Videoist2 katılımcı sanatçıları: Kaya Hacaloğlu, Gülsün Karamustafa, Çağrı Saray, Yeni Anıt, Fatih Aydoğdu, Hülya Özdemir, Extramücadele, Nooshin Fahrid, Neriman Polat, Susanne Albrecht, Yasemin Özcan Kaya, Timo Katz, Christine Gensheimer, Murteza Fidan.
20071108
Allah Korkusu
Yaklaşık 10 yıllık bir geçmişi olan Hafriyat, 'bağımsız' sanatçı inisiyatiflerinden biri. Klişe resim yapma biçimlerine ve sanat dünyasının ilişkilerine karşı çıkarak, farklı yer ve alanlarda farklı biçimlerde sergiler ve toplantılar düzenleyen Hafriyat, geçen sene Karaköy'de kendi 'bağımsız' galerisini açtı. Grubun belirli bir kavram çerçevesinde düzenlediği sergilerin sonuncusu, seçim döneminde açılan 'Seçim Afişleri' sergisiydi.
"Hafriyat'ın 'Allah Korkusu' adlı afiş sergisi, daha açılmadan Vakit gazetesi tarafından 'Küstah sergi' başlıklı haberle hedef gösterildi. Hafriyat, serginin iddia edildiği gibi maneviyatı değil, her tür iktidarın kullandığı 'korku'yu hedef aldığını açıkladı."
Ayrıntılı Haber için;
Radikal Internet Baskısı
Birilerinin sanat korkusu
20071106
progress
iki grafist öncesinden sevgili robert appleton'i hatırlayan var mı? arşivimi karıştırırken seminer öncesinden bir fotoğraf buldum.
aklımda kalan şarkı sözleri:
"if you don't have a great idea, make it big and colorful!".
meali: "eğer harika bir fikrin yoksa, büyük ve rengarenk yap!".
20071105
Persepolis
marjane satrapi'nin resimlediği ve iran'da devrim zamanı küçük bir kız çocuğunun başından geçenleri, çok sade ve bir o kadar da etkili bir şekilde anlattığı çizgi romanından uyarlanmış fransız yapımı uzun metraj animasyon film olan Persepolis hala vizyonda, izlemediyseniz şiddetle öneriyorum. iran hükümeti bile hiç zaman kaybetmeden izleyip, fransa'ya kınama mesajı göndermiş.
ayrıca satrapi'nin çizgi romanlarına pandora kitabevinden ulaşabilirsiniz. gerçi ben daha hesaplı bir fiyata amazon'dan sipariş verdim, duyurulur.
Olağandan Sonra
Siemens Sanat'ın yeni sergisi "Olağandan sonra", pentürün öne çıktığı yapıtlardan oluşan bir sergi. sergide, geleneksel yöntemlerle de güncel yapıtların ortaya çıkarılabileceğine dair bir öneride bulunuluyor.
"Olağandan Sonra"nın küratörleri, bölümümüzün profesörlerinden T.Melih Görgün ve Mürteza Fidan bu sergiyle, resmin güncel sanattaki yerine ilişkin önyargıyı tartışmaya açmayı hedefliyorlar. Daha önce Siemens Sanat sergilerinde birçok değişik disiplinden sanatçıların eserleri yer alırken bu sefer sadece iki sanatçının adı geçiyor.
İtalya'da yaşayan Lübnan asıllı Ali Hassoun ve Türkiye'de yaşayan Bulgaristan doğumlu Şenay Kazalova, iki kültürlülüğün izlerini bu sergide yapıtlarına taşıyorlar. Sergi, kültürlerarası sentez yapan, tarzları birbirine çok benzeyen bu iki sanatçının hem yaşları, hem de kültürel birikimleri arasındaki farklılığı yapıtlarına yansıtma biçimlerini karşılaştırma ve kıyaslama yapabilme fırsatı sunuyor.
Siemens Sanat Galerisi hemen msgsü'nin karşısında; "Olağandan Sonra" 7 Kasım - 21 Aralık tarihleri arasında gezilebilir.
4:26
bluretina:
eheh
bluretina:
yağmur yaaayooo
(#) Tülay:
ya aksam aksam kim kapıyı vurdu ya
(#) Tülay:
tırstım kızım ben
(#) Tülay:
film karesi gibiydi
(#) Tülay:
bi taksi durdu içinden siyah ceketli bi adam indi
bluretina:
ya bişe olmaz salla senin kapın mı sanki
bluretina:
duyarsızlaş
(#) Tülay:
yagmur yagıyo
(#) Tülay:
hafiften seslenio içeride ışık var ama kimse çıkmıo :S
bluretina:
karısı evi terketmiştir
(#) Tülay:
sonra gidelm diye atladı taksiye ve hızla uzalaştılar
bluretina:
şimdi sevişiolardır
(#) Tülay:
ya hahyır kızım benim evimin kapısı
(#) Tülay:
beniim evdeki kiracı
bluretina:
ahah
(#) Tülay:
uaahuh hayır yaa
bluretina:
ahuea
(#) Tülay:
tek başına bi adam var kiracı
bluretina:
bunu bloga yaz
bluretina:
adksjfslfef
bluretina:
korku hikayesi
(#) Tülay:
peki be
ve klavyemin sesi yagmurun şıpır şıpır şıplayan sesine karıştı :P eheh
20071104
bay panik
kendileri fındıklı sakinlerindendir. her öğlen saatinde rıhtımda karşılaşıyoruz. yine soruyorum "bay panik! nedir bu panik?". cevap vermiyor hiç. bir sigara daha yakıyor. sonra gözlerini devirip, bir "of" lanıyor. paniği geçer diye panikliyor. sonra kahvem bitiyor. bay panik'i orda bırakıp; bilgisayar odası açık mıdır? paniğiyle çıkıyorum kadrajdan. fazla sigarası olan?
20071103
resim içinde resim içinde resim içinde resim içinde resim...
Oldukça ilginç ve ürkünç bulduğum bir çalışma...
Mutlaka izlemelisiniz!
(Fareyi sol tarafa sürüklerseniz bir takım ayarlamalara ulaşabilirsiniz)
20071101
arcibiz?
arcibi msgsü grafik bölümü öğrencileri paylaşım alanı ve web günlüğüdür. MSGSÜ.GRAFİK.LOG olarak bilinir.
İçeriğini grafik, tasarım, fotoğraf, animasyon, video, sinema, sergi, tasarım haberleri, yarışmalar, kısa filmler, sanat, kitap, etkinlikler, festivaller, grafist, müzik, oyun, internet, illüstrasyon, resim, reklam, tipografi, teknoloji, eskizler vb. etiketler belirler. Sadece bölüm öğrencileri yazar olabilir ve içerikten yazarları sorumludur. arcibi gerekli şeyleri, yararlı linkleri, türkçe fontları, ilham perilerini ve renkleri sever.
her konuda iletişim, önerileriniz ve yorumlarınız için lütfen buradan buyrun.
İletişim
Merhaba!
Eğer Msgsü Grafik Bölümü Öğrencisiyseniz ve yazar olmak istiyorsanız lütfen ad-soyad bilgilerinizle birlikte
arcibilog [et] gmail [.] com adresine e-posta ile başvurunuz. Davetiyeniz kısa sürede gönderilecektir.
Aynı adrese kişisel web sitelerinizin, portfolyolarınızın, bloglarınızın linklerini gönderebilirsiniz böylece linkler arasında size de yer verebiliriz.
Öğrenci olun ya da olmayın son güncellemelerden ve yeni gönderilerden haberdar olmak isterseniz lütfen e-mail üyelik formunu doldurarak gönderiniz. Tüm önerilerinizi, yorumlarınızı ve sorularınızı bekliyoruz.
Ayrıca facebook kullanıcısıysanız arcibi grubuna buradan üye olabilirsiniz.
Günün problematiği başlığı altında yayınlanmasını istediğiniz katkılarınız için de yine aynı adrese yazar isminiz ya da ismi ile birlikte mail atabilirsiniz.