Chris Weitz'in yönettiği Altın Pusula, Philip Pullman'ın çok satan kitabı Northern Lights'dan uyarlanmış bir film. (Bu arada Philip Pullman kitapdaki illüstrasyonların da sahibi.) New Line'in Lotr'dan sonraki yeni fantastik roman uyarlaması. Kadrosunda Nicole Kidman ve Daniel Craig dışında, Sam Elliott, Eric Bana, Kevin Bacon, John Hurt ve Eva Green'ide görebiliyoruz.
Fragmanı buradan seyredebilirsiniz, ama fragmanın sonunda görünen birçok sahne ilk filmden çıkarılmış ve ikinci filmin başına eklenmiş diye duydum. Bir de filmde çok fazla hıristiyan karşıtı diyalog ve "kurgu" bulunduğu öne sürüldüğü için birçok kesim tarafından oldukça tepki almış. "Ateizm propagandası, çocukları dinden uzaklaştırıyor" bile denilmiş. Bu yüzden tepki alabilecek birçok sahnenin de kesildiğini duydum ve biraz sinir oldum.
Hikayede her insanın ruhunun bedeninden dışarıda bir daemon olarak kendisine eşlik ettiğinden bahsediliyor. Bir çocuğun daemonu şekil değiştirebiliyor ve çocuğun potansiyelinin ilham verdiği her forma dönüşebiliyor. Yetişkin olmaya yaklaştıkça ve insanın karakteri oturdukça daemonunuz da kalıcı bir form ediniyor. Daemonlar çoğunlukla sizinle karşı cinsiyette oluyorlar. Filmin yaratıcıları bizim dünyamızda da aslında her insanın bir daemon'u olduğunu ama sadece görünmez olduklarını düşünüyor.
Filmin websitesine de kendi daemonunuzla tanışmanız için bir test uygulaması eklemişler. ben de denedim, yukarıda görünen yakışıklı beyaz vaşak çıktı =^_^= bu arada film aslında dün vizyona girdi ve ben "hala" seyredemedim.
20071208
Altın Pusula
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
8 yorum:
Ben bazi sorulari tam manasiyla anlayamadim ama test sonucunca Aleone oldugu cikti daemonumun. Ugurbocegi. Tam da ugurbocegi konseptinde bir illustrasyon yapmistim. Son zamanlar baya baya takmistim uc uc boceklerine.. Hay allah. Raslanti oldu. :/
Gormek isteyen varsa, calisma surada: http://www.alperenkahraman.com/updocuments/ill/13306_1194375379_large.jpg
Dün izledim ve izlemez olaydım dedim. Bu kadar vasat sıkıcı bi film izlemedim bu sene ben. Yok Ham Hum du yok Çingan dı yok Zırhlı Ayıydı ne kadar saçmalıyabiliriz diye baya zorlamışlar kendilerini ve neden her fantastik filmde hayvanları konuşturacaz diye ısrar ederler hiç anlamıyorum. Ya tacını kaybedip kendini viskiye vermiş ayı var filmde ya. Görsel efektler güzel ama her filmde güzel zaten. Nasıl olurda bu film için Yüzüklerin Efendisini referans olarak kullanırlar anlam veremedim New Line kredisini çok yanlış harcadı bence.
eheh ya saçmalıkları severim ben. ki bu zaten bir kitap uyarlaması, o konuşan ayılar kitapta da var. film için özellikle kasmamışlar yani =) bir de aslan kralda bile hayvanlar konuşur ya, lessie dışında hatta konuşmayan hayvan var mı =P aslında temsil edilen şeyler çok iyidir hikayede ama filme ne kadar yansıdı bilemedim. the bear who loved vodka! diye bi kısa animasyon var kesin seyret bu arada hehe. Bir de bu film aslında biraz narnia gibiymiş duyduğuma göre, çocuk filmine benzediği için yetişkinler tarafından vasat ve sıkıcı bulunabilirmiş=P sen daemonunu seçsene ya ne çıkıcak merak ediyorum hehe.
bu arada uğurböcekli resimlerini gördüm Alperen, en çok o kanatlı perileri sevdim =)
Saol arcibi. Gerci sen kimsin, merak ediyorum ama, ogreniriz... :)
O ugurbocekli resimdeki kaplumbaga da konusuyor benim! Hem de kabugundan cikip onu boyayip tekrar icine girebiliyor... Severim konusan hayvanari. Konussalar, iyi muhabbet ederdik. insanla konus konus hep ayni sey... hayvan farkli seyler anlatirdi.
Narnia yi izlemistim ben. Cok sevdigim bir filmdir. Ozellikle de yaratiklarin heykele dondugu sahneler o kadar aklimda kaldi ki.
Acikcasi ben de bikmam boylesi filmleri izlemekten. Umarim bu film de gercekten Narnia dolaylarindadir ya da ondan daha iyidir.
her eleştirime bi karşılık vermişsin teşekkürler :) bence kısıtlı hayal gücünün ürünleri bunlar. olay kitaptan kötü ozaman. Narnia yı ben de izledim fena değildi ama bu film üçleme yapıcaz diye midir ne dendir bilinmez korkunç derecede sıkıcı ayrıca aslan kralla bunu kıyaslaman pek doğru olmamış bence ;) her neyse cinimi seçip bildiricem :)
Zaten bu tip filmler hep, çocukların bu dünyada olmasını arzuladığı, asla olamadığı gerçeği karşısındaki çaresizliğini, hayal kurarak yatıştırdığı bazı şeyleri, cocuklarin o hayallerini biraz daha gercege yakin kilarak, bu seylerin gerceklestiginde aldiklari hazzi yakalamaya calisiyorlar ki masal da zaten boyle bir sey. Bu dunyanin sıkıcı gerceklerinden koparmak amac.
Tabi bu anlamda en cok Pan'ın Labirentini begeniyorum film olarak. Olaganustu bir film. Gerci cocuklar onu seyredemez ama yine de "masal" olma hali ve dunya gerceklerinden uzaklasma durtusu uzerine kurgulanmis. Efekte abanmamışlardı. Gerektiği yerlerde en minimal duzeyde fakat olaganustu gerceklikte kullanmışlardi.
Bu tip filmlerin bazıları kalitenin biraz ustune cıkabiliyor, bazıları basarisiz olabiliyor. Ortalamanin ustune cikanlari ya da cokl para harcananlari, Altın Pusula'da oldugu gibi saglam pazarlama yontemleriyle gise filmi yapiyolar. Fast food oyuncaklari cikiyor filmden once.
Mesela Terabithia Koprusu vardi. O da bu kategorideydi ama bunlara gore cok daha dusuk butceli ve mutevazi oldugu icin hic duyulmadi.
Niye kose yazisi yazdim ki. Makale gibi oldu ..:/
ya bilemiyorum ama bugün de gazetede bi eleştiri okudum. film çocuklara güzel gelebilirmiş ama büyükleri içine almıyormuş diye. bence çocuklara güzel gelmesi daha zor gibi. yani her film yetişkin filmi olursa anca iyi olabilir diye bir şeye inanmıyorum ben. harry potter çocuk filmi diye sevmeyen arkadaşlarım var mesela oysa müthiş hayal gücü ve karakter kurgusu olan bir öykü bence. ayrıca aslında kitap hiç de çocuk kitabı değil. zaten kitap yüzünden aşırı dinci kesimlerin ayaklanmasından örnek verebilirim. kitapta tanrıyı öldürmek gibi durumlar bile var. neyse spoiler olmasın =) mesela herkesin bir daemonu olması ve bunun karşı cinsiyette olması bile çok ilginç bir gönderme bence. bilemiyorum film 3leme yapılacak diye kötü kurgulanmış olabilir. dediğim gibi birçok bölümü de kesilmiş. ama hakkını yememek gerekir diye düşünüyorum. bir van helsing vakası da değil sonuçta hehe =)
Yorum Gönder