20071110

Sineması

İstanbul İstiklal caddesinde yeni bir sinema salonu açıldı. Kurucusu Gülsün Karamustafa, sinemanın ismini sadece 'Sineması' koyarak tamlayanı belirsiz bırakmış. Tüm filmler ay sonuna kadar ücretsiz izlenebiliyor. Salon Yapı Kredi Kâzım Taşkent Galerisi'nin olduğu yerde. Kasım ayı programında iki yerli film ve eski İstanbul görüntülerinden oluşan bir belgesel yer alıyormuş.

Alt salonda 1962-73 yıllarına ait İstanbul görüntülerinden oluşan 'Beklediğimiz Günler' isimli film gösteriliyor. Yapı Kredi arşivinden alınmış görüntüler arasında 9. genel nüfus sayımı, İngiltere Kraliçesi'nin İstanbul ziyareti ve Boğaziçi Köprüsü'nün açılışı gibi önemli olaylar var.

Üst salonda 'Şehirde Gizli Panter Modası' isimli filmde her gün buluşarak panter desenleriyle süslü bir eve gidip, yine panter desenli giysiler giyen kadınlar anlatılıyor. Filmin görüntü yönetmeni Paxton Winters, müzigi ise Selim Atakan'a ait. Üçüncü film 'İşaretleri Okumak', fuayedeki küçük televizyon ekranında. Şehirdeki punk gruplarının son üç ay içinde verdiği konserler ve punk hayat felsefesine dair ayrıntılardan oluşuyor.

Aslında bu salonun sinemadan çok bir sergi olduğu yönünde kandırmacalar yok değil. Duyduğuma göre girişteki bekçi bile bilet sorduğunuzda bunun bir sergi olduğunu hatta küratörünün de Rene Block olduğunu söyleyerek sizi aldatmaya çalışıyormuş. Dikkatli olmak lazım. Kırmızı halılar, kırmızılı yeşilli koltuklar, kadife perdelerle renkli terzi atölyelerini hatırlatıyor 'Sineması'. Sinema salonu mu sergi salonu mu gidip görüp bi karar vermek lazım sanırım...

Fotoğraf: Serra Gültürk
Gülsün Karamustafa, “Şehirde Gizli Panter Modası”,
video film, 13 dk.

Hiç yorum yok: